Waarom vroege aardappelen voorkiemen?

Met voorkiemen is een groeivoorsprong te behalen van 10-14 dagen.
Uit de praktijk is gebleken dat het rendabel is zo vroeg mogelijk een leverbare partij (40/+ en voldoende owg.) aardappelen te telen.
Over het algemeen zakt de prijs harder dan er kilo's bijgroeien.
Door voorkiemen is de moederknol eerder weg. Bij sommige rassen zoals Nicola, kan dit een voordeel zijn.
Door voor te kiemen krijgt u een keiharde kiem. Het is wel belangrijk dat de poters langdurig (8 weken en meer) af harden.
Najaarslevering van pootgoed wordt mogelijk. Voorkiemsysteem Joppe wordt zo een bewaarsysteem. Door de korting voor najaarslevering kunt u de afschrijving (in 10 jaar) al terugverdienen. De voorkiemzakken kunt u dan in november - december vullen. Dit geeft ook de beste kwaliteit kiemen.
 Verschil tussen wel en niet voorkiemen  

  Voorkiemen geeft een vroege en gelijkmatige opkomst

Handleiding om vroege aardappelen te telen met voldoende grofte en owg

koel
bewaren
koeling uit
vullen voorkiemzakken
niet afspruiten!
maximaal afharden
afharden in
voorkiemzakken
poten
aug - nov.
rond 1 dec.
dec. - jan.
 
dec. -jan. tot poten
maart - april

Advies voorkiemen van vroege aardappelen

KoelingMechanische koeling tot eind november.
TopspruitDe topspruit mag niet afbreken! Voor vroege aardappelen is het noodzakelijk om met betrekkelijk weinig knollen een voldoende grof (40+) gewas met voldoende onderwatergewicht te leveren.
Opwarmen

Als het pootgoed erg koud is en/of het is al laat in de tijd, dan is het zinvol de poters op te warmen in een kas, onder plastic of evt. met de kachel. Doe dit tot de kiempuntjes zichtbaar worden. Dan direct stoppen met opwarmen. Pas op dat er geen zuurstofgebrek is.

Afharden
Ideaal is schuurkas of tunnelkas met zijbeluchting.
Een geïsoleerde schuur met in alle wanden deuren of luiken gaat ook goed. Zolang de temperatuur boven nul is, deze altijd open laten staan.

Buiten. Bij nachtvorst een zeil erover. Bij vorst de rekken met de heftruck in schuur (waar geen kiemremmingsmiddelen zijn) rijden. Zorg voor voldoende beluchting. Zet voorkiemzakken met de smalle kant in de noord-zuid richting. Zo snel mogelijk weer naar buiten.

OverstortenAls de voorkiemzakken buiten staan of in een schuur waar permanent trek is, is dit niet nodig. Als dit niet ideaal is, kunt u 1  x overstorten. Dit gaat heel snel.
Hoe lang afhardenVroege rassen hebben over het algemeen zwakke kiemen. Streef daarom naar 8 weken of langer.
Welke voorkiemzakSmalle voorkiemzak (10 cm. koord). Inhoud 100 kg. per voorkiemzak. Bij kiemschuur of tunnelkas: geen regenflap. Bij buiten afharden met regenflap.
Zakken per rek
Sprinter2 kiemrek: 11 smalle voorkiemzakken
(Technisch kunnen er 14 smalle voorkiemzakken op een kiemrek. Primeurrassen hebben meestal genetisch een zwakkere kiem dan veel andere rassen, voor primeurteelt mag de topspruit niet afbreken en vanwege de vroege plantdatum krijgen de kiemen minder daglicht.)

 

Grote partijen, van niet al te kiemlustige rassen, kunnen in januari - februari in de schuur staan. Wanneer er geen vorst is, de deuren en zoveel mogelijk luiken open. 
Evt. in maart buiten afharden. Ideaal !!
Buiten, in de volle wind, worden de kiemen keihard. De regenflap  houdt de meeste regen tegen. Een vorstvrije ruimte moet achter de hand zijn.
Met een speciale pootmachine worden poters voor primeurteelt gepoot.
De wielen achter de trekkerwielen en gelijk aanaarden.
De shovel is heel handig.
  
 
 De primeuraardappelen krijgen een extra voorsprong door ze af te dekken met plastic.