Joppe

Voorkiemsysteem

Professioneel en grootschalig voorkiemen
Search

VOORKIEMSYSTEEM JOPPE

Voorkiemsysteem Joppe is in 1989 ontstaan op het akkerbouwbedrijf van familie Joppe te Melissant. (Goeree-Overflakkee)
In die tijd werd het pootgoed voorbehandeld in wijdmazige zakken.
Deze lagen op een pallet; aan de buitenkant prima kiemen, aan de binnenkant was er te sterke groei van zwakke, lange kiemen.
In 1989 kwam er contact met Kleinschmidt Handelmaatschappij te Rotterdam. In samenwerking werden de voorkiemzakken ontwikkeld.
Hoewel er nog verbeterpunten waren, was het voorkiemresultaat goed. Vakblad “de Boerderij” gaf de 2e prijs in haar uitvinderswedstrijd.

In de eerste jaren maakten boeren en mechanisatiebedrijven vanaf een werktekening de kiemrekken.
Vanaf 1996 is er een samenwerking met WIFO Anema BV te Ferwert in Friesland.
Door de kennis en ervaring van WIFO werd Voorkiemsysteem Joppe geschikt voor grootschalig gebruik.

In 1997 werd Kleinschmidt overgenomen door TradeMax Wolf uit Veghel. Ook TradeMax bracht een kwaliteitsverbetering in.
De voorkiemzakken kregen de mogelijkheid van een regenflap en er werd een smaller model voor de maat 35-50 mm. ontwikkeld.
In Nederland en andere landen als België, Zweden, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Duitsland, Engeland, Rusland en Canada zijn al honderden tevreden gebruikers.
Cor Joppe verkoopt in Nederland en België. In andere landen wordt er samengewerkt met dealers.

De schaalvergroting op de landbouwbedrijven gaat door. De nieuwe schuren worden hoger, de deuren breder. Voorkiemsysteem Joppe speelt hierop in.
In samenwerking met WIFO Anema BV is in 2010 een nieuw model, Sprinter2, kiemrek ontworpen dat 3-hoog gestapeld kan worden in de schuur.
In totaal staan er dan 3 pakketten van 1.400 kg. pootgoed, 4,5 m. hoog gestapeld. Na gebruik blijven de lege voorkiemzakken op deSprinter2 kiemrekken.
Dit bespaart veel arbeid. Voorkiemen is mogelijk voor grootschalig gebruik. Meerdere gebruikers kiemen zo meer dan 100 ton pootgoed voor.

In 2020 kwam WIFO tot de conclusie dat de productie van kiemrekken niet meer past bij de toenemende productie van eigen artikelen.
In goed overleg is de productie van kiemrekken voortgezet door VSS Machinebouw BV in Oudelande. (Zeeland)